LETO NA ZÁHRADE ALEBO AKO SI VYBRAŤ EXTERIÉROVÝ NÁBYTOK

Záhradný taliansky ratanový nábytok

Vidina slnka, tepla a pozitívnej energie je pre mnohých z nás tak lákavá a motivujúca! Nenechajte v nadchádzajúcej sezóne nič na náhodu a „zabookujte“ si to najlepšie leto u vás doma na záhrade alebo terase! Poradíme vám, ako si správne vybrať exteriérový nábytok, čo je praktické, dizajnové a ktoré kúsky u vás nesmú chýbať.

Záhradný nábytok

Exkluzívne sedenie na terasu s textilným vypletaním

ZÁKLADNÉ KRITÉRIÁ

Pri výbere si treba najprv určiť východiskové body. Asi najzásadnejšími faktormi sú umiestnenie, priestorové možnosti, účel a okolité prostredie. Tie už ďalej ovplyvnia vhodný výber materiálu, veľkosť a dizajn nábytku. V ideálnom prípade je teda naším cieľom, aby typ záhrady a domu, prípadne bytu, tvorili spolu s exteriérovým nábytkom jeden kompaktný celok.

Záhradný taliansky nábytok

Pohodlie a dizajn v jednom

Ste majiteľom vidieckeho domu, modernej vily alebo malého útulného bytu? Akým poveternostným podmienkam bude nábytok vystavený a koľko času chcete investovať do údržby? Aj toto sú otázky, ktoré výrazne ovplyvňujú výber materiálu.

Záhradný nábytok

Túžite po oáze na vašej terase?

MATERIÁLY

V posledných rokoch sa stal obľúbeným materiálom umelý ratan. V prvom rade je to pre estetický vzhľad vypletaných konštrukcií, ktoré zároveň ponúkajú pestrý výber farebných prevedení. Čo sa týka rámu, ideálnym materiálom do exteriéru je vzhľadom na možné korodovanie hliník. Zaručuje tiež ľahkosť nábytku. Vďaka syntetickým vláknam je umelý ratan odolný voči UV žiareniu, takže je vhodný aj na slnečné terasy. Pozor si však dajte na silný mráz, pri ktorom by mohol ratan popraskať!

Záhradný taliansky ratanový nábytok

Záhradný taliansky ratanový nábytok

Ste fanúšikom čistých línií s tak trochu chladným podtónom? V tom prípade sa zamerajte na hliník. Výborne sa hodí najmä k moderným domom, disponuje množstvom odtieňov a ponúka aj zaujímavé dizajnové kúsky. Medzi jeho hlavné tromfy patrí vysoká odolnosť – či už voči slnku, dažďu alebo mrazu. Ak ste navyše praktický typ človeka, hliník je takmer bezúdržbový, nehrdzavie a stačí ho umyť vlhkou handričkou.

Záhradný nábytok

Záhradné lounge sedenie

Momentálne najžiadanejšou variantou a hitom sezóny je kombinácia hliníkovej konštrukcie s práškovou farbou a výpletu z polyesterovej stálofarebnej tkaniny alebo syntetických lán. Tieto materiály sa vyznačujú pevnosťou a odolnosťou, no aj napriek tomu sú príjemné na dotyk. Môžete si taktiež vybrať spomedzi palety módnych odtieňov. Nábytok vďaka vzdušnému výpletu pôsobí elegantne a ľahko. Na leto priam stvorený! Inšpirujte sa u nás na e-shope!

Záhradný nábytok

Dizajnové kúsky patria aj do exteriéru

Na našom trhu však stále dominuje drevo. Je to hlavne pre jeho prírodný vzhľad, vôňu či príjemný pocit na dotyk. V neposlednom rade zároveň najlepšie zapadá do slovenského koloritu. Azda najväčšou nevýhodou dreva je náročnejšia údržba a mohutnosť. Vhodnejšou alternatívou oproti našim druhom je exotické teakové drevo z Ázie. Prechádza od medových až po čokoládové odtiene a vyznačuje sa pevnosťou, vysokou odolnosťou voči nepriazniam počasia a tiež proti škodcom.

Záhradný taliansky nábytok

Relax, slnko a oddych

POLSTROVANIE

Nemenej dôležitou súčasťou záhradného nábytku sú jeho textilné časti – matrace, podsedáky, vankúše či iné polstrovanie. Aj tu by ste sa mali zamerať na niekoľko dôležitých bodov. V prvom rade by mali byť poťahy kvôli údržbe snímateľné. Keďže sme v exteriéri, je vhodné, aby bola látka  priedušná, stálofarebná, odolná voči UV žiareniu, vode, mastnote či plesniam. Presne tieto parametre spĺňa jednotka medzi exteriérovými látkami, Sunbrella®. Okrem už spomínaných benefitov sa farby z látky nevymyjú a nevyblednú, pretože sa na výrobu používajú polyakrylové celofarbené vlákna. Okrem vrchnej látky je dôležitý aj výplňový materiál, ktorým  je najčastejšie rýchloschnúca pena. Jednou z jej kľúčových vlastností musí byť dostatočná hustota, aby sa nevysedela a tiež odolnosť voči plesniam.

Záhradný taliansky ratanový nábytok

Záhradný taliansky ratanový nábytok

STOLOVANIE ČI RELAX?

Dnešný trh ponúka naozaj pestrú škálu exteriérového nábytku. Pri zostavách je ideálne vybrať si tzv. modulárny nábytok, ktorý ponúka možnosť vyskladať si súpravu podľa vlastných predstáv a dostupného priestoru. V prípade potreby si tak zostavu viete rozšíriť o potrebné komponenty. Podľa účelu nábytku si viete vybrať napríklad zo stolových či sedacích súprav alebo tiež kúskov určených na relaxáciu. Takými sú lehátka s polohovaním chrbta k bazénu, ležadlá s prekrytím, divány, kreslá, závesné kreslá, hojdačky a menšie stolíky. Netreba zabudnúť ani na dôležité doplnky ako sú slnečníky, úložné boxy či ochranné plachty.

Záhradný nábytok

Exteriérový dizajnový kúsok pre vašu dušu

NAŠE TIPY

Z nášho portfólia vám v outdoorovom segmente predstavujeme taliansku značku GRATTONI. Objavte originálne elegantné dizajnové kúsky, vyrobené z materiálov najvyššej kvality s dôrazom na každý detail! Jednotlivé kolekcie sú riešené s nadčasovým dizajnom. Každá z nich je unikátna, no všetky spája krása a jedinečnosť tvarov. A práve oblé, ergonomické tvary sú to, čím je rukopis tejto značky príznačný. Dizajnovo podobnou a takisto cenovo dostupnou je aj značky CONTRAL. Jej úspech tkvie nielen v modernom prevedení, ale hlavne v kvalite, spoľahlivosti a neustálom nasledovaní trendov v oblasti dizajnu a materiálov.

Záhradný nábytok

Po ťažkom dni v práci je ideálne oddýchnuť si na pohodlnom kvalitnom ležadle

Viac ako 20 rokov skúseností a neustály vývoj v kvalite materiálov a dizajnu – to je VERMOBIL. Na čo sa môžete spoľahnúť? Nevtieravý kovový dizajn, ľahká údržba a vysoká odolnosť voči nepriazniam počasia, vďaka 100% materiálom. Spracovanie kovov, výplety odolné voči vode, UV žiareniu, chlóru či plesniam alebo látky s teflónovým povrchom. Ak sa vám na prvé počutie zdá, že pôjde o pretechnizované nevzhľadné kusy nábytku, ste na omyle! Primárnym cieľom značky je totiž pretaviť myšlienku do produktu tak, aby bol hlavne kvalitný, no nestratil ani na elegancii, exkluzivite a mal zákazníkovi čo povedať.

Záhradný taliansky nábytok

Bledé odtiene farieb nádherne ladia so zelenou na záhrade

Vyhľadávate niečo naozaj nadštandardné? Medzi svetovú TOP dizajnérsku špičku jednoznačne radíme značky ROBERTI RATTAN! Tá sa stala lídrom na trhu už od svojich počiatkov – v štýle, prevedení, materiáloch. Značka spolupracuje s európskymi architektmi, ktorí jej dodávajú osobitý charakter. Okrem toho kladie špeciálny dôraz na životné prostredie, pretože väčšina použitých materiálov je recyklovateľná.

Záhradný taliansky nábytok

Dôležité sú detaily a pri zariaďovaní vášho domu alebo terasy to platí rovnako

Ďalším z TOP dodávateľov je značka ATMOSPHERA, ktorá vás nesklame, ak túžite po neopozeranom vzhľade, precíznej práci a materiáloch najvyššej kvality. Základnou filozofiou spoločnosti je prepojiť človeka a prírodu, prostredie, kde žije, čo je najlepším predpokladom na to, aby vznikol dokonalý dizajn nábytku!

 

Ak sme vás inšpirovali, radi si vypočujeme vaše predstavy a pokúsime sa spoločne zrealizovať vaše sny o pohodovom lete TU!

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho:

Facebook
INSTAGRAM